Thursday, June 25, 2009

Melaka Bridal House

Last Saturday- after Anil's reception, me and my mom went to three bridal houses in Melaka. I can't rely on their blogs, fotopages nor their web sites because- it's never being updated! Hahaha. Hmmph. Haruskah saya malu? Hahah.

Anyway, the first bridal boutique that we went to was in Bukit Piatu- near Anil's house. It's located near to Astana Moda's (Jakel) and Ariani's store and it's called Astana Cindai . It's on the third floor. My first impressions were; it's bit messy- unorganized. Unappealing- really. Tak berapa nak menarik. But, I guess it was it's branch in Merlimau where Farhanna had her engagement makeup done. Dia mekap okay la... Cantik je si Farhanna on her engagement day :). But, the boutique in Bukit Piatu doesn't appeal me much and perhaps because, I had expected much more kot?! Huhu. Furthermore, mungkin kakak tu tak berapa nak friendly. Hahah.

Next, we went to Mentari Kreatif. It was in Taman Cempaka, right opposite of Melaka Central. The moment I stepped in- dia tanya nama and they call me by name immediately! Rasa
sangat home-y! Haha. Bole la pulak jumpa one of the owner's friend who's happened to be a photographer. Anak didik Saiful Nang- katanyeeee... (baca intonasi Kak Sarimah in that Astro promo :D). The boutique was well organized, neat, and the people there was super friendly! :) Although the albums were a bit out and un- updated, but I'd give two thumbs up for their super and great customer service.

The last boutique that we went to was in Ayer Keroh. It's in second floor, corner shop- next to Petronas. Deret King's Hotel tu... :) Anyway, dia takde web page. Hehe. But! Stop at the thought of it! Tau, kalau takde blog or, fotopages or, flickr or any social networking contact ni... rasa weird je these days but, I have to say... tempat tu sangat impressive okeh! :D really! Abang tu pun baik despite of, there were another couple and a family yang weddingnye sangat dekat.. haha. He treats me and my mom well! Dia mula menunjukkan koleksi- koleksi meletup dia... Ha kau! Ada tu, sangat cantik!!!!!! :) I told him the ideas of my wedding. The pelamin, the dress and the flowers! He quoted a fair price I should say! *smiles* Me and my mom thinks he's a pro la... I mean, he can elaborate better with my rough ideas. That's what I like. He sounded confident, offers me good bargains (so far...) and I like him most! Hahaha. My mom da kasi green light je... But, we need to discuss further kot.

So, folks.... apa lagi nak mintak and ask yeh? Cuz, I can only think about the pelamin, dresses and makeups- the detailings like the set renjis, arcs and others are not in my list yet. Should I include it?

Till then, later folks! :)


Ouh, none of these boutiques are related to the one that I've mentioned in my last post... :P

20 comments:

anil lutaze said...

dear...

urm...ikotkn biasanya alat merenjis, kipas tgh, payong foc lah... but bunga tgn mmg hell no lah..diorg agak sdikit payah about dat...

kalau u nk my pelamin contact no pon boleh..melaka jgk..but sori dear..pelamin i artu little bit messy sbb terdesak kan..sehari b4 bru jumpe die..bridal ni pon buat mekap..cnthek...

die pon buat my cousin kt kl...serious lg cnthek from mine lah.. u bg i ur email then i email u her pelamin..

then u decide lah ...u leh g jmpe die..disscus...survey2

tp i berani gerenti..harga die murah giler...

n u knoe what...aksesori i pon from him...

sweet cravings said...

anil: yeay! thanks anil!! love ya! ;) sukanye! ala, i think your pelamin fabulous je. tak nmpak pun yang last minute. tu la, mmg nak tnya kamu.. my mom loves that kind of pelamin.. :) thanks again anil! :)

k|ree said...

hai..orang melaka juga...
kat mana..?
kita guna khidmat sayang creation..tapi takde website..kedai nye dekat area king's hotel..hujung sekali ke arah petronas..baju de memang lawa2..tapi, tak amik make up..make up amik dengan kawan baik nye sepupu... :)

sweet cravings said...

kiree: yup, saya org melaka. org jasin.. hehe. awk juga kah? hehe.. ouh, lupa nak mention nama yg last bridal tu islah sayang creations la.. he'ah..

baju2 dia menarik and what's more, bole buat baju baru yg still way under my expected price. suka dia compared to the first two... :)

hehe, abang tu pun super helpful kan? hehe

k|ree said...

betul-betul..baju de sangat byk and lawa2...abg tue memang sgt peramah...tapi kan, first time gi sana with my tunang..wife de cam tak layan...maybe saya nampak macam kanak2 and orang tak berduit mungkin..hhehehe...
tapi, pada saya la..make up de tak bpe okie..u kena request nak abg tue yg make up..de yg make up lawa.. :)

sweet cravings said...

kiree: thanks dear.. useful info.. hehe. ala, my parents ni x favor sgt pak andam. huhu. me too. i dunno la.. :) besa la.. majlis ni ka kg.. mls la nak kontrovesi dgn sedara mara.. hehe.

btw, kiree.. i adore jgk ade baju yg dia baru buat.. hehe.

Anonymous said...

Darling, It's taman Cempaka :D.. yerp, been there right after pi astana cindai, what a breather, sbb experience dgn akak kat astana cindai yang macam bagus (dah la die tak cantik, oops!)...heard from my wedding planner(tentatively, because still waiting for infos from u hix!),yang kat king's hotel tu syiok!...i found one, die cantik and up to date gak, nanti kite chat k!...-firah

ErriNa said...

hai..awak pun tgh survey2 mak andam kat melaka gak ke? sy pun tgh survey2 gak.. tapi kedai yang kat sayang creation tu mmg baju dia cntik..coz bakal abg ipar sy kawin ambik dia..baju lelaki pun cntik2 gak..lain skit..dan murah.. lepas ni blh la kita berkongsi maklumat..because i org melaka gak.

farhanna said...

nnt share dgn saya jugak ye.. btw .. my frens brkawen amik mentari kreatif. mmg superb pelamin dia.. cume kt c2 bnyak yg kne "added"


betul ckp kiree tu.. kt deret king.. baju mmg superb.. bab makeup..hancusss...akak my frens amik kt c2..mekap biasa2 aje... x naik seri lgsg...

sweet cravings said...

firah: owh you went? hehe.. ha'ah la.. taman cempaka it is.. silap- dok pk tmn cahaya pulak. :P ha'ah, i wasn't very happy with astana cindai tu.. tak best-da la messy!

yang kat deret kings tu- sayang creations- baju dia mmg best, cantik2 and you can tak for a new baju made for you too! ;)

erinna: yey! org melaka jugak.. ye, cik farhanna- da ramai geng ni, senang nak exchange info nnt.. :)

farhanna: of course i will dear. kalau tanak share, watpe ade blog ni.. :P

nway, thanks for the info psl mekap tu jugak. da tgh cr option lain gak ni.. :) nnt kita share k?

Anonymous said...

hye dearie sweet craving...
ramai nye org melaka kat sini..best gile...susah sgt nak exchange info kalo source xsame....

i pun tgh cari mak andam kat melaka..susahnye nak cari yg the whole package best, cool and bley buat weeding of the year gitu...

islah sayang creation tu ok tak?any pic? may be u can share..
thanks dear

Anonymous said...

opss.. i neva hate blog..sorry
btw..i'm maz

sweet cravings said...

hai maz...:) thanks for dropping by dear. hurm, i xde snap pape pic of sayang creations tu.. if i do, i'll keep it posted k? btw, its the best so far la- for me & my mom... heheh

Anonymous said...

hello girls... u all nak tgk ke gmbr salah satu baju dan pelamin dari sayang creation.. cuma u all tgk kat blog i..kat weeding izan dan su...

Naurah said...

hye...sume org melaka ye...sya pon same gak..akhirnya dpt gak kwn2 yg ngah cri pakej perkahwinan yg berpatutan...erm pernah dgr jastina bridal n gfit..tue on yg pling popular n make up dia mmg besh coz my sis amik dia n sya tung pon mek dia gak...harga boleh nego lagi...kakak kat situ pon baik...huhu juz nk bg cadangan je...kat melaka nie bnyk butik perkahwinan tp yg sy rasa pling besh n sape yg nk wat wedding of the year leh lah amik jastina nie...mentari kreatif yup pelamin dia superb tp makeup xbpe puas hati, sayang creation mb murah tp makeup pon xbpe seri.-:)
nie ape yg sy rasa lah coz sy pernh try makeup2 kat 3 tempat nie n yg ling besh kat jastina tuelah..huhu...jastina tue kat banda hilir depan ngan menara taming sari...-:)
pglah survey kat tempat dia....klo mahal try tnya pada kak rozi coz kakak nie wat jugak kecil2, murah lah....k.rozi nie mak andam kat jastina tue...dia mekap mmg superb....huhu
kalo nk tgk pakej dia n gmbr solekan dia lehlah pg kat webpage nie...
cintavioletcreation.blogspot.com...huhu -;)
try lah compare kan ngan sume2..huhu..
juz nk bg pandangan je...bia majlis sume kan jd kenangan yg terindah..huhu

a lil girl with big dreams said...

dear blog owner..
me oso live in mlk..saje nyelit2 kt cni nk carik info psl kawin..mungkin berguna utk mase dpn..

sharing is caring ;)

yeni said...

hi...i org mlaka jgk.but working at Bintulu,
susah nak prepare utk weds. Mostly depends on website n blog. I also heard bout sayang creations, n willing to go there.
Ur date is on 31st Jan yeah?Mine is 30th Jan..huhu
Tp x buat apa lg ni..

I nak tanya prosedur utk kursus n HIV test.
Sumer tu kena wat kat melaka ke?

Anonymous said...

dear gals..

thanks so much for the info..just want to share..last saturday was my engagement day.. mmg i approach astana cindai la since dekat dgn my hometown.. mmg a bit messy la butik tue but then i guess maybe yg dekat merlimau tue branch so normal la kot.. Anyway the result mmg i tak puas hati sgt la..mak andam dia cm rushing and makeup pun x best..dalam gambar je mcm gempak..

Anyway i hope 6 months more to my big day.. sempat la survey semua..big thanks to dear sweet craving for this post..sgt membantu..

regards,
TINIE

ayna said...

hey dear,

thanks for the info about bridal boutique in melaka..im doin survey also about them but mostly i did it through internet..but u knw rite, kat melaka only few of them je yg ada website sndri..susah sgt2 since im not even in m'sia currently..but thank god, i found most of u guys' blog while google-ing..it helps me like ALOT ! :) can i know which andaman anil used for her wedd? email me keyh..thanks dear :))

ixora_gurl88@yahoo.com

ili dayana said...

salaam...

glad to know ramai yang mencari mak andam kat melaka. i'm getting married soon kpd org melaka,so majlis bertandang kat sana. i live in KL but work in tapah perak and getting married in melaka. waaaa... so i'll take all of ur suggesstion to short list mak andams ni.. thanks a million - ili-

ids6210@gmail.com