Saturday, August 22, 2009

Bunga Pahar Stand


If WLT is on the quest of finding her cake stand, I am trying to find my bunga pahar stand. Hehe Me and my mom are a bit skeptical with the though of giving away eggs- yes, it's tradition and people usually opt for the option. Reasons for it because.... saya suka makan telur dadar je, tak suka rebus- so, I take for granted, other people have the same preference; suka makan telur dadar instead of telur rebus. Hahah

Anyhow, onto my idea in substituting the eggs from bunga pahar looks like this...
(please use your imagination cuz I simply don't have the time to upload the pics of the one that I did earlier- (I might update this soon) :P))

I came up with the idea of wrapping fruits- like this:-




into this kind of net or organza material- and tie it up with ribbons, and it should look something like this:-




Both pics are from here :)


Get the idea...? :P


... and hang it on the stand; like this!



This pic was taken from 4weddingku
(They have great pieces of wedding items and offers loads of great stuffs ;))


That is why I am looking for this bunga pahar stand that looks like that. Any of you have any idea where I can get bunga pahar stands like those? I just fell in love with it. Like head over heels. Hehe. Plus, tak payah beli bunga telur! and the thought of doing my own bunga dip is not so very compromising (Amy dah nak siap okeh?! while her wedding will only be two weeks after me... :P)

So, why should I risk the time? Huhu. My thesis and semester will only be over by November; InsyAllah. Then only I can have the time to really focus onto my wedding preps. Huhu. Two months is too short for me to start and learn making the DIY bunga dip and since I'd love on cutting the cost of the small things- I've decided to proceed with this idea instead! And, my mom had just approved my proposition with it. Weee! ;)


Till then, later folks ;)

26 comments:

syarina said...

hi dear! i pun considering bunga pahar yg stand camtu.. kat semua hse ada. yen riben, sayang u, sin yin. if im x mistaken 1 stand is 28 bux. im thinking of renting it je kalau beli after that tak guna dah kan.

Sha Pattinson said...

hi ..i same goes to you ..also akan gna stand macam tue ..and my cousin dah ader stand tu so i just pinjam jer dr dia hehehe ..so i'll cut cost from that ..just bought the bunga telur jerk ..hehehe ...

Anonymous said...

i baru nampak smlm kat nilai 3. plg murah 19 hengget jek :p benda ni xsusah pon nak cari

Reena said...

lorr..benda tu senang je nak cari mira...i dulu pakai bunga pahar jenis macam nie gak..tp pinjam kat member gak. Klu ada gambar nnt I post kat my blog...

hanim said...

mira, sng nk cari benda nie.. u tnya je kat kdi2 bunga telur, sure ada.. but be careful if u use this cz fruit agak berat. so, ur bridemaid kena pandai amik time nk bg. if not, boley terbalik dear.. if utk hiasan je then ok.. :))

k|ree said...

hi mira..benda agak senang cari juga la..kat area jalan TAR,memang byk nmpk...tp,i guna old time punya.mula igt nak buat sendiri..
my sis plak kata..takut tak sempat..sbb banyak sgt nak buat sendri kan.. :)

hidden.wing said...

dear, cheapest i jumpe in nilai. rm30/pair. i've seen one with hanging white birdcage too..sweet sgt :)

btw, love your fruit wrapping idea. i can now expect edible stuff to be brought home from your kenduri hehehe!

sweet cravings said...

syarina: hi dear :) oh ye?!cheh, byk rupanya benda ni di jual:P hehe. rent pun ok jugak but I dunno from whom.. hehe. thanks tau?!;)

sha: hey, lucky you ada cousins that about your age, nak kawin bole utilize things kan? saves a lot too! ;)

anonymous: oh ye? hehe, ok.. nnt i check out kat nilai. thanks dear! ;)

reena: pengantin baru.. cepat upload pic so that, bakal pengantin bole cari apa yg patut. hehe :P

hanim: thanks dear! that's a very useful tip. ye la, sebab dia ada 3 kaki tu je la kan? ;)

nadiah: tu la.. nak buat sendiri kena ikut kemampuan jugak la kan.. kalau ikutkan hati... semua nak buat sendiri :P

wlt: yeay! i love bird cages! ok2, will find sometimes to look for stuffs in nilai. but, if RM30/pair is reasonable la jugak.. :) thanks dear. ouh yes, tetiba me & my mom decided to include some edible stuffs for favors. hehe.

BuTtErFlyInFraMe said...

mira dear, i dh penah tanya mini pomander tu, 1 for rm 15.. :)

& the stand tu,my mom dah ada 1, sbb die penah kasi bunga telur tu kat anak kawan dia..but after wedding my mom ambik balik la..heheh so since dah ada 1, i pon akan beli lagu satu supaya jadi sepasang..:)

syarina said...

u stay area mana? kalau dekat2 ampang, can try dclassaflora dkt taman dagang. tp rental price i tak sure. but i think semua hse pun probably boleh rental kot, tapi ni i agak jer la sbb i tak tanya haritu. i plan to rent dkt dclassaflora kot.

aNoi said...

Hye there..

Just stumbled on your nice blog.. ^^

Are u from jasin?

Which part of it?

Entah2 sekampung... haha

suraya said...

idea menarik
macam best je.. ;)

orkidesa said...

nice idea... blh dipikirkan kan nie...

sweet cravings said...

butterflyinframe: pomander balls agak pricey kan? huhu. tu yang i came up with the hanging fruit idea saje. hehe. InsyAllah less than RM1.50 kot if kt beli fruits in bulk. :P

oh, ape kata, you sorokkan stand yg satu tu, nnt ur mom belikan satu lagi... takyah u beli. hehe. ok, jgn ikut, idea jahat :P hehe

syarina: i kat melaka la dear ;)tp, I'm staying in klang- shah alam area.. so, bole di considerkan utk rent saje. heheh :P

anoi: thanks dear. lor, org jasin gak ke? hehhe. erk, kg chenderah- samakah? :D hee

suraya: thanks dear! ;) try la. i rasa ni could be one of the easiest way utk m'DIY things ;)

orkidesa: hehe. fikir, jangan tak fikir :P

Anonymous said...

fira:

ahah...u punye favours same dgn i...i have all the things u want tu..plus, buzz me if you want to know where to get super cheap supply of fruits. :)

sweet cravings said...

fira: you're a life saver! hehe. ok, nnt i on ym i'll buzz u. thanks dear ;)

anoi said...

Mira,

I dekat Kg.kelubi.. dekat2 ngan jalan ke Sek. Teknik Jasin..

btw,

I have those pahar's stand tue...

If u nk pinjam, let me know.. =)

Tak yah beli-beli dah..

AmyMizzunderstood said...

kenapa nama saya disebut2..heheh terbatuk2 tadi..hmm memula ingat nk bagi green apple jek kat guest..lastly tukar..huhuh..tapi idea tu menarik..and cut cost..betul2..

sweet cravings said...

anoi: hee. dekat je tu ;) eh serious ke nak kasi pinjam (muka merah2 sbb malu) hehe. k, pape nnt i roger k? thanks so much! you are such a sweetheart!! ;)

amy: terbatuk tu sbb minum air kot.. :P hee, just kidding- ye la, amy da jauh da.. serious tak terkejar! nak2 tgh puasa ni :P hehe

P.E.R.F.U.M.E RACK said...

Sure lah.. no prob.. my majlis lambat lagi.. theehee...

drop me an email eh: anoi_7@yahoo.com

dialicious said...

I senang sewa kt Nariko je..hehe..mlm tu seme puji bunga pahar sewaan tu.hehe..tp bile org renjis bagi swiss roll je.lecehla nak rebus2 telur ni sure byk yg retak menanti belah.hehe

sweet cravings said...

anoi: thanks tau! :)

diah: tu la, cantik je yg nariko nye tu. takut telur retak & pecah 1 hal- kot2 ade telur yg x elok. huhu. kesian...

syanaim said...

::hai..bila i baca blog u i jd takut plak..bnyak rupanya yg i kena ready..huuhuh nice info..keep in touch..i dah link u in my blog..::

littlephia said...

i cari stand gambar while bunga pahar stand i just use the ordinary ones :)

cos my sil nk sponsor buat bunga telur manik/kristal - yes rebus telur :D. so i just keep my mouth shut. hihihi

anyways, ur idea great! suka!

anil lutaze said...

stand tu ada byk jgk dijual...bunga pahar saya oang bg, jd stand tu ada..tp mmg x tau ltk mne dah..cit..

tp perlukan pengamatan yg mendlm tntg idea itu...sbb saya agak lambat sket orgnye..hehe

but for sure..resultnye cnthek..

sweet cravings said...

syanaim: hi dear. hehe. takde benda nak takut... just 2 share with people of the preps~ hee, thanks too :)

phia: dear, the ordinary ones pun chantik jgk ;) ala, kalau i ade org sponsor pun, i redha je telur rebus tu. heheh. ni xde plak org nak sponsor :P hee

anil: heheh. jujur je nak kata diri sendiri. hehe :P tp, harap2 ok la kan idea ni ;) sbb, mcm x cukup masa je nak belajar & byk g benda yg baru bole stat nov ni. huhu