Thursday, August 13, 2009

Who knows?

I was talking to my mom just now and she had updated me with the rate of the gamelan band from her school.

The pic was taken by Mr Fiance at a friend's wedding :)
(ni gamelan ke? haha)

I was telling her earlier about having them to play at my wedding later on as I don't favor much on having the karaoke session yang melalak- lalak tu well, it's not just me, my parents too and, I have to respect their wish supaya mendapat kap-ba-ra-kap-ta-alif-nun yang menyeluruh ... Heheh. Anyway, I'd prefer a close- session for that- untuk close family and friends later on in the kenduri. Huhu. Its just because of some people, who can't really sing but, nak jugak nyayi and I find it freaking annoying. Boleh? Hehe.

Still, no offense to those who enjoy it la.. ;)

My mom told me, it will cost around RM400 (her school's band). Excluding the PA system. I don't know much on this matter. Anyone of you can actually assist me? The range of prices yang reasonable or other options in entertaining my guests later on....

Thanks a bunch in advance if you could share the ideas ;)

Till then, later folks :)

21 comments:

BuTtErFlyInFraMe said...

mmg best kalau time kenduri ade yg main mcm tu.. :)

i was thinking something like kugiran nyanyi lagu2 lama kan..tapi parents mcm nak tanak jee stuju.. :(

tapi kalau buat benda mcm2 ni, mmg melibatkan bajet yg besar, dear..sbb dorang bawak peralatan dorang, nk bayar org yang ketuk2 lagi kan..tapi 400 tu mcm oke je..

sweet cravings said...

butterflyinframe: hee, tu la.. i pun tak tau nak kasi response ape kat my mom. nak kata murah or mahal... hehhe. kesian gak budak2 tu nak berpanas & ketuk- mengetuk kan? :P

btw, kugiran bole tahan lagi- usually they have their own band- where the people can actually sing! heheh. i just don't want yg karaoke type where sesiape je bole nyanyi. bukan la nak jadi kedekut.. but, i personally tak berapa gemar that kind of thing. huhu.

btw, thanks for ur opinion dear. i appreciate it a lot! ;) at least i know where to set the benchmark in pricing kan? thanks!

MyRule said...

menarik gak idea gamelan ni. suka sgt bunyi gamelan. Teringat zaman2 kat utm dulu.

My family x amik kot dj or pasang lagu ni masa kenduri. Pasal nenek kata susah org nak cakap2, bertanya khabar semua. Ye la..masing2 jumpa mesti nak bersembang2 kan..;)

modusoperandi111209 said...

bestnya klo ade group gamelan kt area sy ni..mau jugak daripada dj2 yg dok main lagu yang ntah pape2 ;)

dj tmpt sy charge rm300, jd mungkin reasonable lh kot utk charges gamelan tu..mungkin.. ;p sy xpasti..hee..

hanim said...

ooh.. sama la kita.. i cari gamelan ni merata tempat tau.. if rm400 tu teramat murah!! yg i cari, dpt RM 3.5K!! gele kan?? ada yang rm1.2K.. bley x u bg contact no yg rm400 nie..bley deal ngn ur mum terus ker? serius, i nak..

naddynad said...

menarikk ni..mama saya pun mahu sesuatu yang seperti ini..ataupun cak-lem-pong (erkk betul ke ni..)..

pernah riki hrg juga..
rate hrg dlm RM1,200 ke atas..

sweet cravings said...

myrule: ha.. tu la point my parents. nnt kalau pasang lagu kuat sangat- x dengar org nak bertanya khabar. heheh. ha, budak2 'u' kan cam byk yg ada persatuan2 tradisional gitu ;)

modusoperandi: hee, dj je charge 300? hee, tetiba suka sbb rasa nye nak suh budak2 tu mengetuk benda tu dgn harga 400 cam berbaloi :D

hanim: weee. ada kawan! serious 3.5K? kari babas sggh! huhu. dear, yg i mention ni adalah, kumpulan kanak2 sekolah menengah yg main tau.. so, mebi mereka tak la pro sgt.. but, can do la. if you nak contact, drop me ur mail k? sbb, i pun go thru my mom. hehe

nad: erk, betul la.. cak- lem- pong. kot. hehe :P serious 1200? huk, outta budget r kalau gitu. hehe. tu la, awk kat s.alam, kalau kat melaka.. bole pakat amik budak skolah. heheh :D

nway. thanks korang! i appreciate all of ur views ;)

k|ree said...

dear...,kalau jumpa yang best2..
serius bgtau kita...i tak jumpa lagi smpai skng nie..dah pening..tak tau nak cari kat mana...

hanim said...

chup! u kat mana? i kat shah alam.. dun tell me gamelan tu kat melaka.. wuargh!! :( my email : anem_edros@yahoo.com

anil lutaze said...

yer..itu gamelan..coooll...

on my wed pun kami sekeluarga x benarkan sesi2 karaoke yg sesape tah boleh nyanyi secara minus one..no..no....no lagu2 kontemporari...

only asli and ghazal band with their telented singers..heeee...

no lagu mawi, ct nurhaliza etc...ni kenduri kawin mehh...bkn konsert ye x??

sweet cravings said...

kiree: haha, so far, ni je baru jumpa & the best. haha xpe2, kalau jupe yg lain.. i'll update k? if u nak info on this thg further, drop me ur mail. nnt i kasi contact no yg berpatutan. ;)

hanim: wedding i kat melaka la sayang & the band also. huhu.but, nnt i ask my mom cene k? ;)

anil: anilll! cheh, tetiba rindu kan, sbb da lama x comment. :D hah. tu la, kenduri kawin.. nak la cam ada unsur melayu tradisional kan? huhu. nak minus one, bole anytime kat red box dll. hahah.

btw, anil, yg band & penyanyi2 kat wedding kamu sgt best!! suka! rasa sgt teruja je. :)

tumbler biru said...

kakak i kan..kan..kan..dia kan..masa kawin kan, pakai gamelan jugak...

abang i kan..masa kawin kan..turut sama pakai gamelan...

i kawin kan..i ingatkan, nak book brass band sekolah VI. boleh kah?

hak hak

sori ye cik mengidam manis. saya mencemar ruangan komen anda :P

sweet cravings said...

cik mimi: saya sangat suka brass band! mahu import mereka ke jasin bole? hahahha

kamu terlalu comel untuk dimarah. hahah

tumbler biru said...

please make sure drum major tak pusing dan baling tongkat masa i tgh makan kat khemah jemputan. buatnya tongkat dia melayang kena bumbung khemah, bumbung melendut, tak nampak pulak nasik dalam pinggan OK!

sila prihatin sikit.

k|ree said...

email i..lil_kiree@yahoo.com

email i ye..
mekasih dear..:)

sweet cravings said...

mimi: on 2nd thought, tak nak la brass band. nnt attention kat derang. HELLO. I'm the bride- people suppose to look at me kan? hahha :D

kiree: okie dokie, once i dpt info.. i email u k? :)

^eazy^ said...

hi dear..

mane dpt that gamelan group??
400 mmg murah.. bley bg contact no x??

sweet cravings said...

easy: hi dear- the band is from my mom's school and it's in Melaka :) where are you dear?

farhanna said...

mira sy pun sdg mncr smtg entertnmnt tuk tetamu..niat nk cr band yg nyayi lagu2 lame.. mne nk cr tu kat mlka....dondang syg ke...

sweet cravings said...

fara: wahhh.. dondang sayang sgt klasik! suka! :D erk, yg tu x tau la dear. nnt i'll ask en tunang sbb masa cousin dia kawin hari tu ada ala2 kugiran band yg best. ;) nnt i'll update here, insyAllah :)

4weddingku.mya said...

HI there!
Thank u for linking me. Do u mind i link u back? BTW, im planning a malay classical wedding too for next year. The groom memang nak tradition eg gamelan/ cak limpong. Boleh lah bagi contact yer!!