Wednesday, December 2, 2009

I need help!


After some thoughts, we have decided to go on a local honeymoon trip instead of elsewhere. Although, the Bali package is cheaper and sangat mengiurkan but, ramai tak kasi pergi with the reason of, Mother Nature ain't doing well there. :p
And, despite of the keinginan yang megila for us to have a Euro trip, we have to put it aside too because, I am currently unemployed. Hahaha.



So, now....
me and Mr Fiance are planning to go to Sabah for our honeymoon trip.
(but, not Sipadan or Semporna at the moment. It's totally out of our budget! Hee)


pic from here


So, my dear friends....


I really and seriously need some recommendations on the accommodations part. We've browsed through Air Asia's Go Holiday packages and Mr Fiance said, mungkin tak de beza sangat if we book the place on our own.
Ada
suggestion ke kawan- kawan- on how to make the best & cheapest deal? :p


By the way, through the Go-Holiday recommendations, we are very much interested into; Shangri- La's Tanjung Aru and Nexus, Karambunai for the beach-y and romantic feeling. Hehehe :D
(Mungkin boleh buat larian di tepian pantai & re-do the video clip untuk lagu Kak Nita & Sudirman- Bercanda di Pasiran Pantai?? hee)

But, kalau dalam town pun okay kot...
we are also considering Hyatt and Le Meridien into our honeymoon trip- list.


So, which one would you recommend?
Or there's better place to stay?

Oh, please help.


Till then, later folks! :)



24 comments:

k|ree said...

kita baru nak gi sabah bulan 5 nie...tak boleh tolong sebab tak pernah lagi pergi sana..i think u should call or email terus ke hotel yang nak duduk tue..lagi senang.. :)

Mawar misswateva said...

hi there.=)
since i've been studied in sabah for 3 years,i'll suggest u go for hyatt.senang nak jln2 bcoz dlm town even the view is not that good.i da pnah stay kt situ during my convo and the room is very spacious.
Le Meridien is a new hotel.Pn dlm town.tp i xpnah stay situ, so xtawu la the room's condition.

Shangri-La is not that far from town, tp xboleh la u jln kaki klu nk shopping.Hee.=)
And die dkt dgn tnjung Aru beach.

if u hunting for relaxing kind of honeymoon, then Karambunai is the best place!
but it's quite far from town tau..

juz my 2 cents!
gudluck!;)

Puan Jiha said...

Shangri La Tanjung Aru best..the food best...plus dulu Jiha being upgraded to exec suite lg sebab on honeymoon...tp the beach tak syok sgt there...tp ada jeti dekat resort tu yg boleh gi ke pulau sekitar2 situ...manukan, gaya and all....

BuTtErFlyInFraMe said...

ohh mira dear,sy pun sukaa karambunai tu...heheh..tapi tunang sy suggest 1 resort ape ke nama ntah tak igt, tapi mcm kat hutan jee..bawah kaki gunung kinabalu katanya... huhuhu..ada dalam package go holiday air asia jugak rasanya..but its cheaper.. :)

dialicious said...

I heard both are romantic but of coz nothing can beat Nexus!heheh.
kalo mattafair the std room can get as low as rm300 p nite.flight to kk pula so far i've gotten MAS cheaper than a.asia...kalo mahal sket pun not much diff

sweet cravings said...

nadiah: hehe, takpe la dear, nnt i'll try jugak mail or call derang :)


mawar: yeay! thanks dear! :) tu la, hyatt tu pun can cheap deal jugak la dlm tu. hee. but, mr fiance is more keen on shangri-la tu. but, i'dvote for nexus too! i jakun gile sbb, tak pernah sampai sabah. hahaha. anyway,i don't think pun nak g shopping. :p but, thanks sgt for the info! :)


jiha: tu la.. tengok honey moon trip awak cam best je. jiha deal camne ye? deal sendiri or, ambil package?? good food tu, mcm turn on gila! heheh



alena: dear, jom g honeymoon sesama. hiks! ala, kalau cantik & cheap, i'd go je. hee. seriously i tak kisah pun bout the resort nye 'stars'. as long as facilities, condition f the place, food bagus & murah.. i'd go for that too! heheh


diah: dear, we've missed the matta fair. tak dan nak tggu next march nye. hehe. but, since you've said that MAS cam murah, we'll need to tgk jgk on the option of taking the flight pulak. but, thanks diah! (am counting on the people to cakap nexus... i nak g situ.. hehe)

Fuchsia said...

time i pegi aritu, pagi ptg siang mlm dok bershopping je so kalo kaki shopping mmg kena dok area town la mcm hyatt tu. brg kat kk mmg sangat best and tak puas mata memandang la. hiks.

kalo nexus tu best jugak cuma mcm geram je sbb takleh gi shopping slalu sbb jauh dr town. jgn lupa singgah kat canopy walkaway dkt ngan gunung kinabalu tu. mmg marveles!

BuTtErFlyInFraMe said...

haa i dh jumpa mira..nama nye kinabalu pine resort..but accomodation mcm too bad je!! xde apa yg menarik sgt, cumanya maybe view je lah nampak kinabalu mount kan...feeling sejuk2 skit kat sana..

upss nk g honeymoon sm2? jom2..heeeee..we r planning to go somewhere in February,i'allah...but still undecide krabi or Sabah..heeee

AmyMizzunderstood said...

ey ey me too..nk ke sabah insyallah!hehehee

sweet cravings said...

fuchsia: oh ye? :) (ni cam dah tuka intention je i ni :p) nway, kalau kat town pun, ade options nak makan best2 kan? & tak la terperap je. hehe :D ok, thanks dear! :) we'll do the percaturan later!



alena: oh ye? sejuk2 cam best jek. haha. yeay! we are also planning to go in february. tu yang tak sempat nak tggu matta fair. sobs! this one pun, kindda last minute nye plan. :P meh2 g same! hehe


amy: mari ke sabah bah! :) heeh

Nurulhuda|Adlie said...

i vote for karambunai, seriously perfect for honeymoon!! if ure keen on having the privacy and great scenery mmg sesuai, and if ure keen on shopping maybe duduk town..

for me i plan nak keluar juga dr malaysia, nak utilised passport, hehe..

.:ANN512:. said...

just my 5.12 cents.. :)

def i vote for nexus..i pnah buat shooting kst nexus once..on promoting sabah at japan & korea.in fact japanese & korea lg tau OK nexus tuh dr KL..haha..
sipadan & mataking cantik!if u diver mmg patut pegi la..*tapi x silap sipadan is sinking now..

bestnye honeymoon mira..~ hehe

anil lutaze said...

ouhh....bab sabahan ni kena tnye sha pattinson lah...

sure dia ada jwpn utk semua ni

ainulfadz said...

sy honeymoon kt nexus karambunai.mmg best & romantic..sgt la privacy & tak ramai org melayu stay kt sana so blh bt sesuke hati dgn hubby :).sume bilik seaview.nk tido pun dgr bunyi ombak.huhuhu nak p lagi.
sy book a.asia package flight + hotel dlm RM1200 utk 3D2N..

sweet cravings said...

nurul: id definitely want privacy! ngeheh. tapi, shopping pun bust. but, tu la.. we'll see the most vote la jugak. i think you can start planning for your honeymoon too la dear. hee :p


anil: yeay! tmpat makan kna tanya local people la kan..? :) br la tau tmpat best. hee


ann: heheh. comel la awk! 5.12 :p. oh, really?! it looks like a great place from the internet la. hehe. but, i heard siipadan pun quite costly. huhu. but, insyAllah.. one day, i'll try to make it there! :P btw, thanks for the info dear. & ye, i heard the honeymoon-ing tu best. hahah. so, pls plan yours' in advance tau?! :p


ainul: oh really?! tu la.. the pictures are breath- taking la.. :D oh, i check go holiday tu, a bit mahal than yours sbb mebi dah almost peak season- flight tix yg costly kot. but, nnt i check balik. thanks dear! :)

hidden.wing said...

mira, i penah stay in le meridian. for honeymoon, kurang privacy cikit sbb byk business ppl wandering around..but at good side, hotel tu very very convenient ;)

jgn lupa try seafood dkt stall yang byk2 tu..celup with mcm2 sos nyumss ;D part mkn ni sha kena buat special entry kan hehe!

Sha Pattinson said...

pergh anil ..agak2 laa promote i hiksss ...kalau nak harga yg lebih kurang bole dok hotel promenade mcm anil tue ..hiks tue totaly dekat sangat2 dengan town ..and for sure promenade dah dah berubah wajah ..makan pon best ..kalau seafood bole try kat sebelah jer dgn ocean seafood kalau nak jauh nak advanture try la dekat dengan salut .. nak lari2 kat tepi pantai ..bole stay kat tanjung aru beach resort sana style ada ala2 mat salleh skit ..harga bole tahan tapi buffet OMG!!! sangat la sedap.. sutera habour pon okay juga tapi transport lil bit susah yg ader cuma taxi kot hehehe tapi still dekat town dan sebelah dengan pantai..(sbb nak sangat lari2 tepi pantai kan :p nak shopping bole dok dekat dengan le meridien ..bawah tu dah pasar kraft ...still dekat pantai but tak sesuai utk lari2 sbb dekat sangat2 dengan pasar malam hehehe ...nak romantic place bole dok karambunai ..nexus dan juga impian jadi resort ...tersangatlah jauh dengan town ..and totaly dekat dengan perkampungan ..but dekat dengan salut dan gayang restauran seafod (kat tepi2 jalan tue ada kerang bakar ...slurpp! sedap!! ) ..hurmm info nih berguna tak??? hiksss okay dear gud luck dengan pencarian ...owh ya nak honeymoon tepi gunung bole dok kat kundasang sane ader resort juga ros cabin atau pon pine resort view totaly gunung jerk ..rasa2 mcm kat athens yeke?? hiksss blasah tapi mmg gunung dan sejuk giler ...tapi jauh la dari bandar yeaaa .. okay ... sekian terima kasih ... :) kotoh hadan (terima kasih dalam bahasa kadazan )

sweet cravings said...

wlt: hehe, thanks for the tips dear! tu la, usually kat town tu cam hub for businesses but, the great part is, i rasa.. we get to enjoy local attractions. the food la, especially! hehe.


sha: yeay! i love you la lalink! :) very useful guidance!! banyak info and things that can be considered. oh, promenade ade offer jgk in the go-holiday packages tu. i'll have to look through again la nnt :) sha ni, saje je kasi harapan part lari-lari tu. hehe. semangat dah ni! :p ouh, kotoh hadan to you too dear! i appreciate it very much!! :)

syanaim said...

::wah best2 g sabah..my fiance pun plan nak g sana..wah teruja tgok pic tu..::

Sha Pattinson said...

ehem part makan?? sabo jerk ..

nak seafood sila lah ke ocean seafood atau port view seafood nih sume dekat dengan bandar, gayang or salut jauh dari bandar yeaa...nak mahal skit sila la ke restauran kampung nelayan (malam sahaja okay)...makan superb sedap!!!! nak makan biasa2 kalau nak makan soto2 jawa tue bole la ke sinar mustika ,retauran sempelang dan juga sri keningau ..tu suma dekat dengan town ..ikan bakar ada satu kedai kat segama nama kedai tue kedai pak din ..masak2 panas pon ada. kalau kat pasar malam tue kebersihan tak terjamin sangatlah ..so i preffer makan kat kedai pak din tue .. hiksss ..hope this will be help!

nisa said...

Hi Dear,
looking for 1001 sweet & fabulous gifts at very affordable price???
do visit my page,

http://gardenofgalleria.fotopages.com/

Happy Preparing for ur big day dear!!!

Yaya said...

hi dear....

i was in sabah for 4years.... karambunai is a very nice place for honeymoon.... but if u feel like having a private and calm scenery, i don't think hyatt and le meridien a good place as it is located in the middle of the town.... tp kalo bab nk shopping tu mmg senang la kn.... ( just like me...hehehe).... if you prefer shopping, u can also check on promonade hotel.... sebut pasal manukan island, i really love that island.... sgt cantek~ lalala

Syazana Aqilah Shaari said...

hi.. kiter nk tlg tp kiter x pernah pg saner.. hehhe.. tp klu ikutkan borak2 kosong yg syaz pernah dgr.. ramai suggest karambunai.. heheh.. btw, i link kn blog u kt blog i k.. tq.. =D

sweet cravings said...

yaya: hee, thank you dear! that's a very useful info. i pun banyak tanya relatives- they have also suggested karambunai for the honeymoon nnt.. :) thanks ya!


syazana: hehe. you're so sweet! hehe. ok2, i will link you too!